Kompot od breskvi 🍑
3 kg breskvi
po 6 kasika secera za 1 teglu od 750 g
voda
Breskve oprati, oljustiti i izvaditi koštice. Ako su krupne iseci ih na četvrtine.
Složiti u čiste tegle i dodati šećer, po 6 kašika za svaku teglu od 750 g.
Sipati hladnu vodu tako da prekrije voće i zatvoriti.
Na dno većeg i dubljeg lonca staviti platnenu krpu, poređati tegle, paziti da se ne dodiruju. Sipati vodu tako da ih prekriva bar za 1 cm.
Kad proključa, kuvati 5 minuta, a zatim pažljivo izvaditi i ostaviti ih da se ohlade. Šećer koji ostane na dnu postepeno će se rastopiti.
Od ove količine može se napuniti 6 tegli od 750 gr.
Na isti način pripremam kompote i od drugog voća ( trešnje, višnje, kajsije, dunje, grožđe ...).
Čuvati na hladnom i tamnom mestu, sasvim lepo se održe godinu dana i duže.
Нема коментара:
Постави коментар