Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

недеља, 20. јануар 2019.

Božićni kolač ili komisbrot

300 gr brašna, 150 gr suvog voća (suvo grožđe, kajsije, urme, smokve, trešnje, napravite miks koji vam se dopada), 100 gr orašastih plodova (bademi i orasi), 100 gr kandiranih citrusa, 125 gr margarina, 200 ml svežeg mleka, 150 gr šećera u prahu, 50 g meda, 50 ml brendija ili ruma, 1 supena kašika mešavine začina (cimeta, đumbir, kardamon, karanfilić i vanila, ), 1/2 kesice suvog kvasca, na vrh noža kurkume i 1 prstohvat soli.

Suvo voće sitno isecite i prelijte brendijem ili rumom, tako ostavite nekoliko sati da stoji.
Mleko ugrejte i dodajte 1-2 supene kašike od brašna, med i kvasac i ostavite da "nadođe" na toplom.

Preostalo brašno prosejte.
Dodajte so i začine. U centru napravite udubljenje u koje sipajte mleko sa kvascem. Margarin isecite na kockice i stavite oko udubljenja.

Mutite kašikom dok se ne dobije glatko gusto testo, postepeno dodajte isečene orašaste plodove i suvo voće oceđeno iz tečnosti.
Sipati u uži duguljasti pleh kao za hleb ili rolat, ili u kalup za kuglof.

Нема коментара:

Постави коментар