Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

недеља, 31. јул 2016.

Hleb koji se ne mesi






400 gr integralnog pšeničnog brašna
1/4 kašičice suvog kvasca
1 1/2 ravna kašičica soli
300 ml vode
Uveče u činiju staviti sve suve sastojke, dobro ih promešati pa dodati vodu i mešati toliko dok se sve ne sjedini. Prekriti posudu providnom folijom i krpom pa ostaviti na sobnoj temperaturi preko noći.
Sledećeg jutra testo sam istressti na obilato brašnjavi sto, lagano preklopiti testo kao pismo i staviti u drugu veću činiju za mešanje, na papir za pečenje. Prekriti posudu opet providnom folijom i ostavila 2 sata da narasta.
Rernu uključiti pola sata ranije da se dobro zagreje i u nju staviti pekač, da i on bude vreo. Onda ubaciti hleb sa sve papirom na kom je bio, bilo bi dobro kada bi pekač imao poklopac, ako nema obično ga ispeći, poklopljeno staviti u rernu na 20 minuta. Posle tog vremena otklopiti posudu, skloniti papir za pečenje i peći hleb još nekih 15-ak minuta, dok fino nije porumeneo.



Punjeni bataci


среда, 20. јул 2016.

Gulaš sa mešanim mesom



200 gr junećeg mesa od buta ili plećke
200 gr svinjskog mesa od buta ili plećke
200 gr belog pilećeg mesa
1/2 kg luka
1/2 kg paradajz soka
ulja
2 lovorova lista, ako volite
1 kašikica aleve paprike
pola kašikice suve tucane ljute paprike (ako volite ljuto-da rezi)
1 kašika začina
biber
so
oko 3 čaše vode
Luk sitno iseckati, ne blendirati, pa ga izdinstati na malo jačoj vatri najmanje 15 minuta, potrebno je mešati povremeno. Jako je važno da luk uvek bude dobro izdinstan jer će od toga zavisiti i da li će saft biti gust i dobar.
Dodati meso sečeno na kocke, posoliti, pobiberiti, dodati paradajz sok, začin i paprike. Izmešati i dinstati nekoliko minuta, češće mešati. Doliti i vodu toliko da prekrije meso, dodati lovorov list i ostaviti da se krčka na srednjoj temperaturi najmanje 1,5 sat, zavisi od vrste i starosti mesa.
Povremeno promešati i paziti da tečnost ne ukuva. Ako vidite da se to desilo dodajte ponovo malo vrele vode, ali procenite tako da nikako najmanje 20 minuta pre kraja kuvanja ne dodajete više vodu jer se onda neće dovoljno ukuvati i saft neće imati ukus i gustinu koja je potrebna.
Ja u gulaše, paprikaše nikada ne dodajem brašno jer saft mora da dobije svoju gustinu pravilnim kuvanjem. Najvažnije je, dosta dobro izdinstanog luka i ne dodavati puno vode jer ćete onda dobiti čorbu a ne gulaš.

петак, 8. јул 2016.

Moje čudo



1 jaje
1 šoljica šećera
1 šoljica mlevenih oraha
1 šoljica mleka
½ šoljice ulja
1 šalica brašna
1 prašak za pecivo
Krema:
1 puding od vanile
3 dcl mleka
2 kašike šećera
150 gr. maslaca
Umutite jaje i dodajte pola šoljice šećera, te nastavite miksati dok ne dobijete gustu kremastu teksturu, potom dodajte mleko i mešajući postepeno dodajte ostatak šećera. Potom kašikom umešajte orahe i ulje, razradite i na kraju umešajte brašno pomešano s praškom za pecivo. Sve dobro istucite mikserom i prelijte u pobrašnjeni i nauljen pleh. Pecite u rerni zagrejanoj na 170 C oko 20 minuta.
Nakon 15 minuta pečenja slobodno čačkalicom proverite sredinu kore. Ukoliko na čačkalici ne ostaju tragovi smese, možete ga izvaditi iz rerne.
Krema: Odvojite 1 dcl mleka i u njega umešajte puding i šećer, ostatak mleka stavite u lonac da provri. Smanjite vatru i u vrelo mleko polagano mešajući dodajte pripremljeni puding. Kada sve provri skinite s vatre i ostavite da se ohladi, pa potom umešajte maslac i sve dobro razradite mikserom.
Na ohlađenu koru dodajte kremu i posipajte ribanom čokoladom ili mlevenim orasima.

петак, 1. јул 2016.

Starinski kolač sa višnjama


5 jaja
1 šolja šećera (šolja od 200 ml)
1 šolja ulja
1 šolja jogurta
1 prašak za pecivo
2 šolje brašna
1 vanilin šećer
500 g višanja
Razdvojite belance od žumanceta, a zatim u belance dodajte šećer i mutite dok se ne stvori šlag. U žumance dodajte ulje, jogurt, brašno i prašak za pecivo pa lagano kašikom izmešajte sastojke.
Zatim u taj žuti deo polako dodajte šlag od belanaca i šećera, pa mešajte dok se sastojci ne sjedine.
U pleh namazan uljem i posut brašnom izlijte smesu koja bi trebalo da bude malo gušća nego što ste navikli da to bude. Zatim nasumično "pobacajte" očišćene višnje po površini kolača.
Pecite na 200 stepeni celzijusa 15 minuta. Kada korica počne da se odvaja od pleha, to je znak da kolač morate izvaditi napolje.
Vanilin šećer pospite po vrelom kolaču. Služite kad se poslastica potpuno ohladi.

Voćne kocke





8 belanaca
8 kašika šećera
8 kašika brašna
i još 2 dl vrućeg mleka
fil
8 žumanaca
8 kašika šećera
5 kašika oštrog brašna
5 dl mleka
2 vanilin šećera
250 gr margarina
500 gr jagoda
3 šlag pene
Umutiti belanca sa šećerom i dodati brašno. Lagano izmešati, i izliti u pleh obložen papirom za pečenje da se peče 20 minuta na 180 C. Ohladiti koru, odlepiti papir i preliti vrućim mlekom.
Umutiti žumance sa šećerom, dodati brašno i 1 dl mleka i dobro izmešati. Preostalo mleko staviti da prokuva zajedno sa vanilin šećerom, te dodati pripremljena žumanca i napraviti puding. U mlaki fil dodati margarin i dobro umutiti.
Šlag napraviti umutiti sa hladnom kiselom vodom.
Ređati kora, fil, utisnuti jagode, i na kraju šlag.