Iz Banatske kujne

http://banatski.blogspot.rs/

уторак, 26. јануар 2016.

Svetosavske perece



Oko 1 kg brašna, 40 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 2 dl mleka, 2 dl vode, 1 dl ulja, 1 jaje za premazivanje

Slani preliv: 3 kašike brašna, 1 kašika soli, pola šoljice hladne vode, kada se umuti mora biti jako gusto, a slano.

Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da nadođe. U dubljoj posudi izmešati brašno i so, dodati pripremljeni kvasac, ulje i sa toplim mlekom/vodom zamesiti fino testo koje se ne lepi za ruke. Po potrebi dodati još malčice brašna. Ostaviti na toplom pola sata da se udvostruči.

Odvajati manje komadiće testa, rastanjiti prstima u dugačak štapić, a zatim oblikovati perece. Što su tanji štapići, perece će lepše izgledati. Poređati ih na pleh i ostaviti još desetak minuta da stoje dok se rerna zagreje. Pre pečenja premazati umućenim jajetom i peći na 200 C oko 15-tak minuta.

Pri kraju pečenja, čim perece dobiju lepu boju, izvaditi ih iz rerne i preliti slanim prelivom. Vratiti u rernu još par minuta da se fino zarumene a preliv osuši.

Нема коментара:

Постави коментар