1/2 kg krompira
1 jaje
kockica margarina
brašno
Skuvati krompir i ispasirati ga. U prohlađen krompir dodati jaje, kocku margarina i malo brašna, posoliti malo i izmutiti varjačom.
Mesiti dok ne prestane da se hvata za ruke.
Kidati komadiće testa i praviti valjčiće, pa spuštati ih u kipuću vodu, gotovi su kada isplivaju na površinu.
Služiti sa uprženim prezlama i šećerom, domaćim pekmezom ili stavljati u gulaš.
Slana varijanta:
Napravi se zaprška:
Crni luk se prodinsta na ulju, dodati i par kuvanih krompira, alevu papriku. Onda se ubace kuvani valjušci. Promešati i služiti uz sezonsku salatu.
Šufnudle
1 kg krompira
500 g brašna
1 jaje
1 kašičica soli
Preliv za slatke šufnudle
30 g margarina
½ šolje prezli
50 g šećera
marmelada po ukusu
Skuvati krompir u ljusci, očistiti ga i ispasirati. U ohlađen, ispasiran krompir dodati brašno i jaje. Posoliti. Zamesiti testo i po potrebi dodati još brašna dok se krompir testo ne lepi za ruke.
Testro kidati rukama i praviti knedlice valjkastog oblika dužine oko 5 cm. Rukama oblikovati testo da dobije oblik šufnudli. Šufnudle kuvati u slanoj kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu posude.
U tiganju zagrejati margarin, pa dodati prezle. Propržiti prezle uz mešanje. Dodati šećer i šufnudle, dobro promešati dok šufnudle ne budu prekrivene prezlama i šećerom
Нема коментара:
Постави коментар